Kategórie
 
 
 
 
 
Kategórie
 
 
 
 
 
 
 

Ktoré prívesy musia byť vybavené oporným kolieskom a ako si vybrať to správne


Načo slúži oporné koliesko?

Oporné koliesko je skvelý pomocník pri zvesení a následnej manipulácii naloženého, ale aj prázdneho prívesu. Okrem toho že šetrí Váš chrbát, predlžuje životnosť guľovej spojky, ktorá je pri parkovaní ďalej od zeme a teda aj prachu a nečistôt. 

Kedy musí byť prívesný vozík vybavený oporným kolesom?

Každý prívesný vozík, ktorý ma v technickom preukaze v časti "spájacie zariadenie" uvedenú najväčšiu hmotnosť v bode spojenia (bod 46) vyššiu ako 50kg, musí byť zo zákona vybavený oporným kolesom. Napriek tomu odporúčame všetkým zákazníkom, aby si na príves koliesko namontovali - za tú investíciu to naozaj stojí.

                             

Ako si vybrať oporné koleso?

Základným argumentom pri výbere podperného kolesa je práve zvislé zaťaženie, ktoré bude na koleso pôsobiť. Zjednodušene povedané hmotnosť, ktorá tlačí na koliesko keď je príves naložený. Bežné kolieska s priemerom nohy 48mm sú konštruované na statické zaťaženie 150 až 200kg, čo úplne stačí pre bežné nebrzdené prívesy. Sú to napríklad najpredávanejšie oporné kolieska "V" a "VB", s držiakmi oporných kolies pre 48mm. Ak hľadáte oporné koleso pre väčší príves, je vhodné použiť oporné koleso s priemerom nohy 60mm, ktoré je konštruované pre zvislé zaťaženie až do 400kg. Na veľkých brzdených prívesoch sú obľúbené oporné klesá s automaticky sklopným kolieskom, ako napríklad Oporné koleso KNOTT ATK ø 60mm 225/65 400kg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Update cookies preferences
Plná (Desktop) verzia